A HOTREC 21 minősítési alapelve

 1. A minősítési rendszereknek biztosítani kell, hogy a vendégek pontos információt kapjanak az egyes kategóriák követelményeiről
 2. A minősítési rendszerek követelményeit – azok teljességében – on-line formában meg kell jeleníteni angolul, s az adott ország nyelvén a www.hotelstars.org honlapon.
 3. A szállodák csillaggal történő minősítéséről, a minősítési rendszerről szóló információkat közérthető módon kell a vendégeknek bemutatni.
 4. A minősítési követelményeknek összhangban kell lenni a jogi előírásokkal.
 5. A szállodák minősítésének minden kategóriában biztosítani kell a hotelek tisztaságát és megfelelő karbantartottságát.
 6. Ezeknek a rendszereknek ösztönözni kell a minőségmenedzsment eszközeinek használatát.
 7. Arra kell ösztönözni a tour-operátorokat, utazási irodákat, a szállodai on-line szobafoglalási rendszereket és fogyasztói honlapokat, hogy a hivatalos szállodai minősítést használják.
 8. Biztosítani kell, hogy az egyes szállodák besorolására vonatkozóan pontos és naprakész adatok álljanak rendelkezésre a tour-operátorok, utazási irodák, a szállodai on-line szobafoglalási rendszerek és fogyasztói honlapok részére.
 9. A minősítés alapján adható csillagok száma 1-5 között lehet.
 10. A szállodák csillaggal történő minősítése csak a követelmények teljesítésének ellenőrzése alapján történhet.
 11. Ezeket az ellenőrzéseket rendszeresen el kell végezni.
 12. Az ellenőrzéseket a helyszínen kell végezni.
 13. A szállodák minősítésével kapcsolatos vendégpanaszokat rendszerezett formában kell kezelni.
 14. A szállodák minősítésére vonatkozó döntésről az érintett hotelt indoklással kiegészítve kell tájékoztatni.
 15. A minősítési rendszernek lehetővé kell tenni a fellebbezést az érintett hotel részére.
 16. A minősítési rendszernek bizonyos rugalmasságot kell biztosítania a követelmények teljesítése ellenőrzésénél.
 17. Az egyes kategóriák követelményeit rendszeresen módosítani kell a piaci igények változása szerint.
 18. Amennyiben egy tagországban felmérést végeznek a szállodák minősítésével kapcsolatos vendégelvárásokról, annak eredményeit javasolt a HOTREC tagszövetségekkel megosztani.
 19. A minősítési rendszerek létrehozásánál a felszereléssel, és szolgáltatással kapcsolatos követelményeket kell hangsúlyozni, hogy a harmonizációt európai és nemzetközi szinten elősegítsék.
 20. A szállodai minősítési rendszerek követelményeinek felállításánál tanácsos a más országokkal való együttműködés, ami elősegíti a különböző rendszerek harmonizációját.
 21. Azokban az országokban, ahol a szállodai minősítési rendszereket állami szervezetek szabályozzák, működtetik,kívánatos, hogy azok szorosan együttműködjenek a vállalkozókkal.